joi, 29 septembrie 2011

OPINIA MEA DESPRE VIITORUL CONSILIU DE MEDIERE

   
publicat de Constantin A.Z. Ciurel

In opinia mea, noul Consiliu de mediere trebuie sa aiba un proiect unitar de dezvoltare si implementare a medierii cu un traiect si etape bine stabilite. Cred ca la finele celor doi ani de mandat Consiliu de mediere in Romania trebuie sa existe minimum 30.000 de mediatori, din care cel putin 25.000 activi si minimum 15.000 sa profeseze in mod efectiv doar medierea.
       

Pentru ca acest deziderat sa fie dus la indeplinire trebuiesc adoptate standarde si modalitati de examinare noi, flexibile, atat pentru formatori, cat si pentru mediatori. Este evident ca daca dorim sa formam si sa specializam in Romania in doi ani, peste 25.000 de mediatori, vom avea nevoie ca in primele trei-patru luni de mandat sa acreditam cel putin alti 200 de formatori noi si cel putin 100 de organizatii care sa formeze mediatori. Cand la finalul acestui plan vom trage linie si vom aduna vom avea o alta perspectiva asupra medierii in Romania, cei 25.000 de mediatori activi putand sa aiba intre 500.000 si 800.000 de medieri pe an, asa cum doresc membrii CSM .
De asemenea trebui sa se creeze o noua perspectiva asupra surselor reale de clienti. Nu mai trebuie sa privim cu jind doar la instantele judecatoresti si sa asteptam sa ne paseze cate o cauza si noua. Trebuie sa gasim si sa pregatim noi nise de piata in domenii precum: industria, comertul en-gros si en-detail, afacerile imobiliare, contractele europene si internationale, malpraxis-ul, etc.
Actualele domenii traditionale de utilizare, familial, delicventa juvenila, sindicate-patronate, trebuiesc ridicate la o noua treapta.
Desigur, trebuie urmata si calea aleasa de Consiliu de mediere anterior, in sensul dezvoltarii relatiilor de cooperare cu Guvernul Romaniei, cu ministerul Finantelor si Ministerul Justitie, mai ales in vederea unei sustineri financiare pe fonduri europene, astfel ca formarea celor peste 25.000 de mediatori sa se realizeze in mare parte pe astfel de fonduri, pe viitorii mediatori urmand ai costa un curs de formare undeva intre 200 si 300 de lei, iar in multe cazuri nimic.
O relatie speciala trebuie dezvoltata cu CSM si Ministerul muncii, ambele urmand a avea un rol important in acest proiect meu de dezvoltare rapida a medierii in Romania.
Pentru ca un astfel de program sa fie pus in practica avem nevoie cu siguranta nevoie de doua dimensiuni al noului Consiliu de mediere.
Pe de o parte este nevoie de continuitate, iar pe de alta parte este nevoie de innoirea proiectului managerial.
Aceste lucruri trebuiesc realizate de o echipa omogena, lipsita de veleitari sau semi-docti, membrii acestei echipe avand in mare parte caracteristicile mediatorului ideal:
O persoana agreabila, inteligenta, culta si sociabila. In permanenta cautare de informatii si idei noi, avand o buna capacitate de comunicare si un fin spirit de observatie. O persoana activa, posedand calitati manageriale si antreprenoriale si experienta in activitati care implica interactionare cu oamenii. O persoana cu un dezvoltat autocontrol, posedand cunostinte de psihologie si sociologie si avand ca tinta finalizarea fiecarei actiuni incepute. Sunt indicate si ceva cunostinte de drept, multa cumpatare si desigur credinta.”
Aceasta este opinia mea, dragi colegi si prieteni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu