marți, 19 iulie 2011

Noi suntem cei care alegem calea succesului in profesie

publicat de Constantin A.Z. CIUREL

Noi suntem cei care alegem calea succesului in profesia de mediator-negociator. Exista in orice profesie sau meserie o scara a valorilor care se construieste dupa anumite coordonate specifice, unele perfect reale, altele imaginare sau greu de apreciat. Varful acestei scari de valori nu trebuie insa confundat cu succesul in acea profesie sau meserie.
Succesul se cladeste cu migala, cu perseverenta, chiar cu obstinatie. Exista mai multe cai de a obtine succesul, dar cei ce apuca pe aceste cai utilizeaza, de obicei, aceleasi metode si procedee. Sigur ca exista posibilitatea ca utilizand aceleasi metode si procedee ca si un coleg de branse care are succes, sa nu obtii un succes la fel de rasunator, dar cu siguranta nu vei avea un esec.
Exista si posibilitatea ca un coleg care foloseste metode stranii si pe marginea legii sa obtina cateva succese de moment – sau pentru analfabeti "cateva succesuri", dar in acest caz nu va fi o cariera de succes, deoarece ulciorul nu merge de multe ori la apa.
Despre aceste metode si procedee, clasice de acum, ca doar nu inventam noi roata, as dorii sa vorbim in continuare .
SCARA SCCESULUI

Ca si in celelalte profesii liberale (medici, juristi, arhitecti, etc.) si in profesia noastra prima treapta pe scara succesului este cladita pe potentialul nativ si experienta personala, iar treapta imediat urmatoare se constituie printr-o permanenta actualizare a informatiilor si cunostintelor.

La mediatori-negociatori urmeaza treapta abilitatilor de comunicare si relationare cu semenii si treapta superioara a abilitatilor de potentare si canalizare a calitatilor si defectelor celor cu care vii in relatie in cadrul profesiei.
Despre ultima treapta, vom incerca sa cream un pic de suspans si o vom caracteriza si descrie la incheierea prelegerii noastre. O vom numi pe parcursul prelegerii, "transcedenta".

I. Potentialul nativ si experienta personala

Este evident ca inainte de a te apuca de orice profesie in care relationezi si interactionezi permanent cu alte persoane (educator, medic, jurist, mediator-negociator) este necesar sa ne autoanalizam si desigur sa fim testati, spre a descoperi daca suntem "inzestrati" cu caracterul, spiritul si calitatile necesare practicantilor acelei profesii sau altfel zis cat de mult ne potrivim cu prototipul practicantului ideal al acelei profesii. De aceea vom incerca sa creionam portretul mediatorului-negociator ideal :
" Este o persoana agreabila, inteligenta, culta si sociabila. In permanenta cautare de informatii si idei noi, avand o buna capacitate de comunicare si un fin spirit de observatie. Este o persoana activa, posedand calitati manageriale si antreprenoriale si experienta in activitati care implica interactionare cu oamenii. O persoana cu un dezvoltat autocontrol, posedand cunostinte de psihologie si sociologie si avand ca tinta finalizarea fiecarei actiuni incepute. Sunt indicate si ceva cunostinte de drept, multa cumpatare si desigur credinta. "

Ati observat ca aceasta descriere nu contine nici un indiciu cu privire la varsta, sex, conformatie corporala, fizionomie, apartenenta politica sau religie. Sper ca va dati seama de ce, cu cei care nu-si dau seama n-are rost sa continuam.

Cei care nu inteleg cele aratate pana acum, credeti-ma nu au ce cauta in breasla mediatorilor – negociatori. Sa luam deci o pauza de cugetare.

II. Starile profesiei de mediator-negociator

Cum am ramas, dupa pauza, doar cei ce cred ca spiritul, caracterul si calitatile lor se potrivesc in mare parte cu cele ale "mediatorului-negociator ideal" vom continua prin a detalia cele cinci stari ce trebuie parcurse de un mediator-negociator pentru a ajunge la un succes de durata in profesie si societate.

Cele cinci stari sunt :

- Initierea profesionala
- Dezvoltarea profesionala
- Implinirea profesionala
- Notorietate profesionala
- Succes profesional si financiar

Primele doua stari dureaza perioade aproximativ fixe de timp, cea de a treia ar trebui in mod teoretic sa dureze cat timp practici profesia de mediator-negociator, iar odata intrati in cea de a patra stare atingerea ultimei trepte a "succesului profesional si financiar" este doar o chestiune de timp.

Este evident ca atunci cand ma refer la starea de INITIERE PROFESIONALA, vorbesc de acele cursuri pe care le-am parcurs cu totii, in care, mai reusit sau mai putin reusit, am invatat abecedarul profesiei. O perioada extrem de limitata de timp.

Sa multumim "invatatorilor" nostri.

A doua si probabil cea mai importanta stare pentru un bun profesionist este DEZVOLTAREA PROFESIONALA, de mai lunga durata pentru unii dintre noi, mai rapida pentru alti, dar obligatorie pentru toti. Este o perioada de truda, de aprofundare a cunostintelor, de aflare a cat mai multor informatii, date si metode privitoare la profesie. In aceasta stare se acumuleaza si se structureaza
baza teoretica, dar si baza practica a viitorului profesionist.

Aici este obligatoriu sa cunoastem unul sau mai multi maestri ai profesiei si sa "furam" de la ei meseria. Trebuie sa colindam salile de tribunale, cu agenda in mana si sa ne notam tipuri de cazuri, tipologii umane, modalitati de declansare a conflictelor, stari si comportamente umane. Niciunde nu poate afla mai multe si mai interesante informatii un mediator-negociator, ca intr-o sala de instanta
si in biroul unui maestru mediator.

Este indicat sa participi la mai multe co-medieri impreuna cu un mediator-negociator cu experienta, ocazie cu care sa deprinzi multe din secretele profesiei.

Unii au crezut ca imediat dupa cursul de initiere si dupa acreditarea data de Consiliul de Mediere, vor devenii instantaneu niste mediatori-negociatori de succes la care clientii vor face coada la cabinet. Ei bine nu este deloc asa, e cale lunga de batut pana la starea de "succes profesional si financiar". Sunt
necesari, din ce ne-a aratat pana in prezent viata, cel putin doi ani de "ucenicie" pentru a pasii din starea de DEZVOLTARE PROFESIONALA in cea de IMPLINIRE PROFESIONALA.

Cand devine "ucenicul" un mediator-negociator implinit ?

In primul rand atunci cand simte ca are suficiente cunostinte si stapaneste metodele si practicile profesiei, astfel incat sa poata duce la bun sfarsit o negociere sau o mediere. Nu trebuie ignorate parerile maestrilor cunoscuti, care apreciate cu cumpatare pot creiona un cadru mai clar si mai corect al cunostintelor acumulate de viitorul practician implinit.

Trebuie sa subliniem insa ca daca vei porni la drum, adica te vei considera pregatit pentru practicarea profesiei, fara ca in realitate sa fie asa, iti vei crea singur bariere insurmontabile, ce vor duce la esecuri descurajante, actiunea aceasta putandu-se finaliza cu un complex de inferioritate care va fi greu de depasit.

TREBUIE SA FII SIGUR CA AI DEPASIT STADIUL DE UCENIC, CA ESTI PREGATIT PENTRU A PASII DIN STAREA DE DEZVOLTARE PROFESIONALA IN CEA DE IMPLINIRE PROFESIONALA !

Sa multumim maestrilor nostri !
_______________________________________________________________________________

Starea de IMPLINIRE PROFESIONALA ar trebui, in mod teoretic, sa dureze atata timp cat practici profesia de mediator-negociator. Asta in cazul in care doresti sa te ridici si la ultimele doua stari. Daca vrei sa ramai un bun practician, implinit din punct de vedere profesional, starea de IMPLINIRE PROFESIONALA va avea un trend descendent, tu, ca mediator-negociator, limitandu-te la ati actualiza  cunostintele profesionale si uneori cele legislative.
Doar aceia dintre voi care doresc notorietate profesionala si succes profesional si financiar trebuie sa continue.

Ce este de facut in starea de IMPLINIRE PROFESIONALA pentru a atinge starea de NOTORIETATE PROFESIONALA ?

Daca pana la aceasta data aprecierile erau ale maestrilor tai si ale tale, din aceasta clipa te afli fata-n fata cu cei mai dificili si exigenti examinatori, clientii ! Depinde exclusiv de tine modul in care acestia te vor aprecia si vor aprecia calitatile tale de mediator-negociator. De felul in care te vor aprecia clientii tai, de participarea ta la viata breslei, de contributiile tale la mai binele comunitatii mediatorilor-negociatori depinde accesul la NOTORIETATE.

Daca am atins starea de NOTORIETATE PROFESIONALA, este doar o chestiune de timp sa avem un SUCCES PROFESIONAL SI FINANCIAR solid si durabil.


                    !       Acest material reprezinta un capitol dintr-o viitoare lucrare a autorului.
                      Utilizarea in scopuri didactice este libera, cu obligatia mentionarii autorului. !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu